Haberler
Makaleler
Faydalı Linkler
Mevzuat
Triz
Sıkça Sorulan Sorular
Patent Marka Sözlüğü

The Globalist Seyr-i Alem

1. Küresel Test

Dünyanın Ar-Ge lideri

Küresel ekonominin içinde bulunduğu darboğazın gitgide daralmasıyla birlikte, Araştırma-Geliştirme(Ar-Ge) gibi, ülkelerin uzun döneme yönelik harcamaları da gündemde arka sıralara itilmeye başlıyor. Ancak bu tür yatırımlar gelecek ekonomik başarıların hâlâ en somut göstergelerinden bir tanesi. Dünyanın en çok Ar-Ge`ye yatırım yapan ülkesi sizce hangisi?

A. ABD B. Japonya

C. İsrail D. Güney Kore

A. ABD. YANLIŞ. Ulusal Bilim Vakfı`na göre ABD`nin Ar-Ge harcamaları Gayrisafi Yurtiçi Hasıla`nın (GSYİH) yüzde 2.7`sine karşılık geliyor. Bu Ar-Ge fonlarının üçte ikisini sanayi kuruluşları, geri kalanın büyük kısmını da devlet finanse ediyor. Bu destekleme şekli aslında dünyadaki birçok ülkede uygulanıyor. Burada endişe verici olan, birçok ülke küresel rekabet arenasında çalışmalarını ciddi şekilde artırırken ABD`nin Ar-Ge harcamalarının 1980`lerden bu yana yüzde 2.7 seviyelerinde dolaşıyor olması. Ar-Ge`ye yatırılan toplam para yönünden baktığımızda ise ABD 369 milyar dolarla (2007 itibariyle) hâlâ dünya liderliğindeki yerini koruyor.

B. Japonya. YANLIŞ. GSYİH`nin yüzde 3.4`ü kadar Ar-Ge`ye yatırım yapan Japonya, Finlandiya ile birlikte dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Finlandiya ekonomisinin Ar-Ge konusunda bu kadar öne çıkmasının en temel sebebi cep telefonu pazarında dünya lideri olan Nokia`nın merkezine evsahipliği yapması. Şirket, ülkedeki tüm endüstriyel Ar-Ge yatırımları içinde yüzde 45`lik bir paya sahip.

C. İsrail. DOĞRU. Ar-Ge harcamalarının GSYİH içindeki oranı baz alınarak yapılan hesaplamada İsrail yüzde 4.7 ile dünyanın en Ar-Ge odaklı ülkesi olarak öne çıkıyor. Ardından ise yüzde 3.7 ile İsveç geliyor. Nitekim ilaç, bilgisayar sistemleri ve savunma ihaleleri gibi yüksek teknoloji ürün ve hizmetleri üzerine yoğunlaşan sektörler İsrail`in GSYİH`sinin üçte birini ve sanayi ihracatının da yüzde 75`ini oluşturuyor. (2007 itibariyle).

D. Güney Kore. YANLIŞ. GSYİH`nin yüzde 3.2`sine tekabül eden Ar-Ge harcamalarıyla Güney Kore dünyada beşinci sırada yer alıyor. G. Kore, İngiltere`den daha fazla sayıda araştırmacıya sahip olmakla birlikte (yaklaşık 200 bin), Amerika`ya yapılan patent başvurularında da 23 bin adet ile Almanya`nın (23.600) hemen gerisinde yer alıyor. Benzer şekilde Tayvan da Fransa ve İngiltere`den çok daha fazla sayıda patent başvurusunda bulundu. Çin, GSYİH`nin yüzde 1.4`üne tekabül eden Ar-Ge harcamaları ise yüzde 1.8 olan AB ortalamasının fazla gerisinde kalmıyor. Hindistan ise yüzde 0.8 değeri ile Çin`i on sene geriden takip ederken, Ar-Ge`ye GSYİH`nın yüzde 0.9`u kadar yatırım yapan Brezilya ve Güney Afrika`yı yakından takip ediyor. Türkiye`nin Ar-Ge`ye ayırdığı oran 2007 yılı rakamlarıyla 0.71. (Dünya Bankası)

2. İlginç Rakamlar

1- Çin`in üniversite kontenjanları, ülkedeki 100 milyon gencin ancak beşte birine yetiyor.

(The Economist)

2- Pakistan`daki 12 bin medreseden her yıl yaklaşık 100 bin çocuk mezun oluyor. (UPI)

3- Dünya genelinde elektriğin yüzde 15`i nükleer enerjiden sağlanıyor. Bu oranın 2030`a kadar korunması için her 16 günde bir, 1.000 megavat gücünde bir reaktör yapılması gerekiyor. (Council on Foreign Relations)

4- Endonezya`da her saat 300 futbol sahası büyüklüğünde bir ormanlık alan kesiliyor. (Conser-

vation International)

5- İngiltere`de Müslüman kadınların yarısı üniversiteye gidiyor. Ülke ortalaması ise yüzde 38. (The Young Foundation)

6- Yetişkin Amerikalıların sadece yüzde 19`u sigara içiyor. Bu oran Almanya`da yüzde 34, İngiltere`de ise yüzde 27. (The Economist)

7- Orta ve yakınçağ`ın büyük kısmı boyunca Delhi ve Kabil aynı devletin egemenliğindeydi. (New York Times)

(Men`s Health)

9- Yeni ölçümler, güneşin saatte 965 bin kilometre hızla daha önceki hesaplamalara göre yüzde 15 daha hızlı, hareket ettiğini gösteriyor. (International Herald Tribune)

10- Rubik küpünün 43.252.003.274.489.856.000 (kırk üç kentilyon iki yüz elli iki katrilyon üç trilyon iki yüz yetmiş dört milyar dört yüz seksen dokuz milyon sekiz yüz elli altı bin) adet permütasyonu var. (New York Times)

© 2009 www.theglobalist.com

 
 
Facebook'a Ekle     Twitter'a ekle              Yazdır | Gönder | 14 Nisan 2009 Salı
Diğer Son 10 Başlık
23.01.2012 | Fransa Türkiye' de 426 markasını tescil ile koruma altına aldı
19.01.2012 | Mahkeme Motorolanın Apple ait söz konusu 3 patenti ihlal etmediği kararına vardı
19.01.2012 | Üst üste 19. kez patent liginde lider olan IBM, 2011 yılındaki 6180 patenti ile de yeni bir rekora imza attı
10.01.2012 | Google patent almaya doymuyor, rakipleri ise Google'ın patent ile hızlı yükselişini izliyor
10.01.2012 | Marka sahiplerinin dikkatine... Türk Patent Enstitüsü bazı dolandırıcı firmalara karşı uyarıyor
05.01.2012 | İlk dijital fotoğraf makinesini icat eden, patentleriyle ünlü dev marka Kodak iflasa yaklaşıyor
04.01.2012 | Türkiye 2012 yılına 120 bin marka tescil başvurusuyla Avrupa marka şampiyonu unvanı ile girdi
15.12.2011 | Türkiye 110 bin marka başvurusu ile Avrupa’nın yeni marka lideri oldu
15.12.2011 | Sessiz mucit patent başvurusu için geç kalınca, Graham Bell telefonun buluşcusu olarak tarihe geçti
01.12.2011 | TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Avrupadaki çöküşü patente verilen önemin düşmesine bağladı
Tüm Haberler için Tıklayın

Bizi Arayın:
İstanbul:   0212.211 16 16
  0216.345 75 75
Ankara:   0312.230 66 50
İzmir:   0232.445 55 19
info@acarpatent.com
MARKA SORGULAMASI
Marka ön araştırmasında bizim uzmanlık ve tecrübemize güvenin.
Marka ve Patent konusundaki sektörel haberleri almak için e-posta adresinizi ekleyiniz.
Markalaşma, Patent , Ar-Ge, Inovasyon ve kalite konularında detaylı bilgi ve haber almak isteyenler için aşağıdaki web portallarını yayınlıyoruz.
Acar Patent Müşterilerinin %20
indirimli hizmet aldığı
ACAR KALİTE DANIŞMANLIK
web sitesi için tıklayınız.
MÜŞTERİLERİMİZ Tümünü Göster >>
 
Copyright © 2004 | ACAR Patent Marka Fikri Haklar Ltd Şti  
Marka Tescil       Marka Tescil Sorgulama       Slogan Tescili       Patent       Tasarım Tescili       Telif Hakları