Haberler
Makaleler
Faydalı Linkler
Mevzuat
Triz
Sıkça Sorulan Sorular
Patent Marka Sözlüğü

Zarakol'un isim hakkı davası

İletişim Danışmanlık Şirketi Zarakol, İspanyol moda devi Zara’nın kendilerine açtığı ‘isim hakkı’ davasını kaybettiğini duyurdu.

“Ünümü kullanarak haksız rekabet yapıyor” diyerek 5 yıl önce dava açan İspanyol Zara, Zarakol’un ‘Zara’ kısmını kaldırarak yoluna ‘Kol’ ismiyle devam etmesini istemişti. Yaşanan son gelişmenin ardından bu kez de iş ve ticari itibar kaybı yaşadığı gerekçesiyle Zarakol, Zara’ya dava açmaya hazırlanıyor.

Büyük markaların ününden yararlanmak isteyen fırsatçı küçük şirketlerin her ülkede olduğunu ve kurumların yıllarca yaptıkları korumanın en doğal hakları olduğunu anlatan Zarakol Yönetim Kurulu Başkanı Necla Zarakol, “Markalar kendi haklarını korurken içinde bulundukları ülkenin koşullarını, şirketlerin kimliklerini iyi anlamaları ve buna göre hareket etmeleri gerekiyor. 2005’te Türkiye Patent Enstitüsü’ne yaptığımız başvuru, sadece kendi iş alanlarımızda adımızın marka olarak tesciliyle ile ilgiliydi. Zara araştırma yapabilir ve kullandığımız ismin, 1976 yılından bu yana evlilik dolayısıyla kullandığım soyadım olduğunu görebilirdi” dedi.

‘Türkiye’de bir ilk’

Türkiye’de Fikri Mülkiyet Hakları yasasının yürürlüğe girmesinden sonra açılmış olan ilk isim hakkı  davasının kendilerine ait olduğunu hatırlatan Zarakol markaya maddi manevi dava açmaya hazırlandıklarını belirterek, şunları söyledi: “Avukat masraflarının yanı sıra İngiltere’de soyadı McDonalds olan bir kişiye McDonalds firması dava açmış ve kişi davayı kazanmış, biz bu gibi davaları emsal göstererek tazminat talep edeceğiz. Ayrıca 2007 yılında İngiliz bir fon şirketine Zarakol’u satacaktık. Ancak davanın en yoğun yılları olduğu için satış gerçekleşmedi. Ardından zaten kriz geldi. Ciro ve ticari itibarıma verilen zararın tazminini talep edeceğim.”
‘Hollanda merkezli Manzara bize geldi’
Zara’nın farklı ülkelerde içinde ‘Zara’ kelimesi geçen markalara benzer davalar açtığını hatırlatan Necla Zarakol, bu konuyla ilgili bir gelişmeyi şu sözlerle anlattı: “10 gün önce Hollanda’daki bir Türk markası olan “Manzara” markasının sahiplerinden kendilerine destek için bir telefon aldım. Tekstil işlerini başka bir isim altında yürüten firma, Manzara adıyla restoran açmış, ancak Zara engeliyle karşılaşmış. Onlar da beni arayarak nasıl bir yol sürdürmeleri konusunda bilgi desteği istedi” diye konuştu. İspanyol Zara ayrıca, şarkıcı Zara’nın tekstil ve aksesuvar alanında marka kullanım hakkını elinden almasıyla Türkiye’de gündeme gelmişti.

1993 yılı sonunda bir ortakla Zarakol&Parman adıyla şirket kuran Zarakol, 1994’ün ilk aylarından itibaren de Zarakol&Parman Halkla İlişkiler Ltd. Şirketi olarak iş yapmaya başladı. 1995’te hisselerini ortağına devredip kendi şirketini kuran Zarakol, 15 yıldır bu ünvanla faaliyet gösteriyor

Beste Önkol - Milliyet
 
 
Facebook'a Ekle     Twitter'a ekle              Yazdır | Gönder | 13 Temmuz 2010 Salı
Diğer Son 10 Başlık
23.01.2012 | Fransa Türkiye' de 426 markasını tescil ile koruma altına aldı
19.01.2012 | Mahkeme Motorolanın Apple ait söz konusu 3 patenti ihlal etmediği kararına vardı
19.01.2012 | Üst üste 19. kez patent liginde lider olan IBM, 2011 yılındaki 6180 patenti ile de yeni bir rekora imza attı
10.01.2012 | Google patent almaya doymuyor, rakipleri ise Google'ın patent ile hızlı yükselişini izliyor
10.01.2012 | Marka sahiplerinin dikkatine... Türk Patent Enstitüsü bazı dolandırıcı firmalara karşı uyarıyor
05.01.2012 | İlk dijital fotoğraf makinesini icat eden, patentleriyle ünlü dev marka Kodak iflasa yaklaşıyor
04.01.2012 | Türkiye 2012 yılına 120 bin marka tescil başvurusuyla Avrupa marka şampiyonu unvanı ile girdi
15.12.2011 | Türkiye 110 bin marka başvurusu ile Avrupa’nın yeni marka lideri oldu
15.12.2011 | Sessiz mucit patent başvurusu için geç kalınca, Graham Bell telefonun buluşcusu olarak tarihe geçti
01.12.2011 | TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Avrupadaki çöküşü patente verilen önemin düşmesine bağladı
Tüm Haberler için Tıklayın

Bizi Arayın:
İstanbul:   0212.211 16 16
  0216.345 75 75
Ankara:   0312.230 66 50
İzmir:   0232.445 55 19
info@acarpatent.com
MARKA SORGULAMASI
Marka ön araştırmasında bizim uzmanlık ve tecrübemize güvenin.
Marka ve Patent konusundaki sektörel haberleri almak için e-posta adresinizi ekleyiniz.
Markalaşma, Patent , Ar-Ge, Inovasyon ve kalite konularında detaylı bilgi ve haber almak isteyenler için aşağıdaki web portallarını yayınlıyoruz.
Acar Patent Müşterilerinin %20
indirimli hizmet aldığı
ACAR KALİTE DANIŞMANLIK
web sitesi için tıklayınız.
MÜŞTERİLERİMİZ Tümünü Göster >>
 
Copyright © 2004 | ACAR Patent Marka Fikri Haklar Ltd Şti  
Marka Tescil       Marka Tescil Sorgulama       Slogan Tescili       Patent       Tasarım Tescili       Telif Hakları