0212 211 1616                            
Coğrafi İşaret Ve Geleneksel Ürünlere Amblem Zorunluluğu

Coğrafi İşaret Geleneksel Ürünlere Amblem

17 Aralık 2019 Paylaşan: Kategori: Bilgi Merkezi Yorum yok.

Coğrafi İşaret Ve Geleneksel Ürünlere Amblem Zorunluluğu, Türk Patent ve Marka Kurumunun “Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Amblem Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik 10.01.2018 tarihinde yürürlüğe girecek.

Böylelikle Türk Patent ve Marka Kurumu, coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adları amblemine standart getirmiş oldu. Yönetmelikle gelen standartları şu şekilde sıralayabiliriz: Tescilli coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adları tescil belgesinde belirtilen şartlara uygun olan ürünlerin üretimi veya pazarlamasında faaliyet gösterenler tarafından kullanılır. 

Tescilli coğrafi işaret ile birlikte amblemin kullanımı zorunludur. Ülkemizin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalar kapsamında ülkemizde korunması öngörülen yabancı ülkelere ait coğrafi işaretler için amblem kullanımı zorunlu değildir. Tescilli geleneksel ürün adının amblemsiz kullanımı 6769 sayılı Kanun hükümlerine tabi değildir.

Amblem, çapı 15 milimetreden küçük olmayacak şekilde, coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı ile birlikte ürün veya ambalaj üzerinde, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılmadığı durumlarda ise işletmede kolayca görülebilecek şekilde kullanılacaktır. Tescilli adın türüne uygun olan amblem kullanılır ve amblem üzerinde değişiklik yapılamaz. Amblem, coğrafi işaret veya geleneksel ürün adını kullananlar tarafından Kurumun resmi internet sitesinden temin edilir.
 – Türkiye’de piyasaya sunulan, tescilli coğrafi işareti ve geleneksel ürün adını taşıyan ürünlerin üzerinde Türkçe amblemler kullanılır.
 – Dış ticarete konu ürünlerde yabancı dilde amblem kullanılması tercih edildiğinde, Kurumun resmi internet sitesinde yabancı dil karşılıkları verilen amblemler kullanılabilir.
 – Menşe adı, mahreç işareti ve geleneksel ürün adı amblemleri, üçgenlerin çevrelediği daire içinde yer alan köşeli parantez arasındaki Türkiye haritasından oluşacaktır.
 – Menşe adı ambleminde kırmızı, mahreç işareti ambleminde yeşil, geleneksel ürün adı ambleminde ise turkuaz renk hakim olacaktır.
 – Görünürlüğü zorlaştıran renkli zemin üzerinde amblemin kullanılması halinde, amblemin etrafında sınırlandırıcı bir dış daire kullanılacaktır. Bu durumda dış daire ile üçgenler arasında kalan zemin beyaz olacaktır.
 – Ambalajda yer alan diğer tüm unsurların sadece siyah, sadece beyaz veya siyah-beyaz olması halinde amblemin siyah-beyaz kullanımı da mümkün olabilecek. Benzer içerikler için Google ile sitemize ulaşım sağlayın. Bu şekilde detaylı bilgilendirmelere tabi tutulursunuz.

Geleneksel ürün Adı Nedir?

Geleneksel ürün Adı Nedir?, Bir ürünün geleneksel ürün adı, genellikle ürünü üreten veya dağıtan şirketin ticari marka adıdır.

Hangi ürünlerin Coğrafi Işareti Vardır?

Hangi ürünlerin Coğrafi Işareti Vardır?, Elma ve viski gibi geleneksel ürünler genellikle bir coğrafi işaret (GI) sembolü ile etiketlenir. Geleneksel ürünler için en yaygın GI sembollerinden bazıları şunlardır: elma, şarap, peynir ve viski. Bu makale, geleneksel ürünler için GI sembollerinin önemini ve neyi temsil ettiklerini keşfedecektir.

Türkiye’de Coğrafi Işaret Alan ürünler Nelerdir?

Türkiye’de Coğrafi Işaret Alan ürünler Nelerdir?, Türkiye’de coğrafi işaret alan ürünler nelerdir?
Türkiye zengin bir tarihe ve kültüre sahip bir ülkedir. Ülke, Türk kahvesi, Bursa peyniri, Türk likörü gibi birçok geleneksel ürüne ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de coğrafi işaret verilen ürünler arasında Ermeni kahvesi, Azerbaycan çayı ve Gürcü şarabı bulunmaktadır.

Coğrafi Işaretli ürünler Kaç Tane?

Coğrafi Işaretli ürünler Kaç Tane?, Son yıllarda ürün çeşitliliği ve özgünlüğüne olan talebin artmasıyla birlikte coğrafi işaretli ürünlerin (GIP) sayısı da artış göstermiştir.


Bizi Arayın